Hrvatski Engleski


Zadnje vijesti:
Osvježeno: 01. 08. 2014.

Početna


Službeno vozilo u vlasništvu POSLOVNOG PARKA BJELOVAR LORA d.o.o. – PRODAJE SE !
24.07.2014. - Javnom natječaju izlaže se službeni automobil: Vrste: osobni automobil, Marke: SEAT, Tipa: LEON, Model: REFERENCE 1.6. Boja: crvena, Godina proizvodnje: 2006. Registriran do: (05/2015) Pređeno kilometara: 72.000 km Rok za predaju ponuda je 01. kolovoza 2014. godine do 12.00 sati. Obrazac ponude kao i potpuni tekst javnog natječaja nalazi se OVDJE. Dodatne informacije u vezi javnog natječaja mogu se dobiti u Lokalnoj razvojnoj agenciji POSLOVNI PARK BJELOVAR LORA d.o.o., Trg Eugena Kvaternika 6, Bjelovar, tel. 043/221-590 svakim radnim danom od 8-16 sati. Pregled vozila moguće je obaviti dana 30. i 31. srpnja 2014. godine od 9,00-12,00 sati na adresi Trg Eugena Kvaternika 6 u Bjelovaru (parkiralište I.Mažuranića, Bjelovar).
Intenzivni radovi na uređenju zgrade Poslovnog parka LORA-e
23.07.2014. – U tijeku su radovi na zgradi lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA-e d.o.o. na adresi Trg Eugena Kvaternika 6, Bjelovar.   Ugovoreni radovi uključuju obnovu fasade zgrade i uređenje potkrovlja za potrebe proširenja Poduzetničkog inkubatora i priprema za početak rada Tehnološkog parka Bjelovar. Uređenje potkrovlja (150 m²) izvode zajednički bjelovarske tvrtke Rotor d.o.o. i Termoplin d.o.o., a radovi su sufinancirani od strane Ministarstva poduzetništva i obrta – iz projekta osnivanja Tehnološko-razvojnog centra Bjelovar (TRC Bjelovar) i proračuna Grada Bjelovara. Obnova fasade financira se iz proračunskih sredstava Grada Bjelovara, a radove izvodi također bjelovarska tvrtka ČESMA-USLUGE d.o.o.
BFC certifikat želi steći još 5 gradova i općina u RH
04.07.2014.- u sklopu Programa BFC SEE potpisani su ugovori s gradovima Dubrovnik, Duga Resa, Jastrebarsko i Krk te općinom Kostrena o certifikaciji gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem, selektirani nakon prijave na javni poziv za sudjelovanje jedinica lokalne samouprave u Programu BFC SEE. Na javni poziv mogli su se prijaviti svi zainteresirani gradovi i općine koje posjeduju kapacitet za stvaranje kvalitetnog povoljnog okruženja, te koji dostave svu obveznu dokumentaciju. Izabrani gradovi i općine svečano će biti predstavljeni na konferenciji “Planiranje, organizacija i provedba investicijskih projekata u lokalnim samoupravama - izvanproračunsko financiranje lokalnih javnih investicija” u organizaciji CLER-a koja će se održati od 22. do 24. rujna u Šibeniku. Program BFC SEE važan je za privlačenje potencijalnih investitora u gradove i općine kojima sam certifikat jamči da je riječ o sredini u kojoj će se njihova investicija realizirati brzo, učinkovito i uspješno. Gradovi i općine u regiji koji su stekli certifikat zabilježili su značajan rast investicija, zaposlenosti, lokalnog dohotka te proračunskih prihoda. U prvom krugu natječaja-pilot projektu (siječanj 2012 - lipanj 2013) sudjelovao je i grad Bjelovar (uz još četiti grada) koji je nakon ispunjenja propisanih uvjeta zadanih kroz 12 kriterija i 80 podkriterija prvi dobio certifikat BFC kojim je proglašen sredinom s povoljnim poslovnim okruženjem. Sukladno dobivenom certifikatu, Grad Bjelovar je, uz tehničku podršku LORA-e (imenovanog Centra za investitore koji je provodio projekt) nastavio provoditi niz aktivnosti proizišlih iz BFC projekta. BFC (Business Friendly Certificate) je međunarodno priznat certifikat koji označava uspostavljenu pozitivnu poduzetničku klimu u skladu s međunarodnim standardima te je time ucrtan na karti gradova jugoistočne Europe pogodnih za ulaganje. Projekt je financirala njemačka vlada, putem Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) i Otvorenog regionalnog fonda (Open Regional Fund). Nositelj projekta je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj iz Beograda (NALED). Koordinator projekta za Hrvatsku: Ekonomski fakultet, Sveučilišta u Rijeci. Koordinator projekta za Grad Bjelovar: Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. u sklopu kojeg djeluje INFO CENTAR ZA INVESTITORE Nakon dodjele certifikata 12.06.2012. godine, Grad Bjelovar i LORA su nastavili provoditi aktivnosti i projekte u skladu sa zadanim kriterijima. Recertifikacija grada Bjelovara provesti će se nakon isteka važnosti certifikata odnosno nakon dvije godine od stjecanja istog, krajem lipnja 2015. godine kada će morati opravdati ocjenu certifikacijske komisije i zadovoljene kriterije (Grad Bjelovar je ocijenjen ukupnom ocjenom 79,9%) za stjecanje BFC certifikata.
16 polaznika steklo zvanje SPECIJALIST ZA SOLARNE FOTONAPONSKE SUSTAVE
03.07.2014. - U edukacijskoj dvorani Poslovnog parka Bjelovar LORA d.o.o. u periodu od 12.05. – 03.07. 2014. godine provodio se program osposobljavanja kojim je 16 polaznika steklo zvanje SPECIJALIST ZA SOLARNE FOTONAPONSKE SUSTAVE.  Edukaciju je provela Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba - Centar za nove tehnologije. Edukacija je provedena na inicijativu Poslovnog parka Bjelovar i Visoke tehničke škole u Bjelovaru, a organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područni ured Bjelovar. Edukaciju su kroz 180 sati obuke (7 tjedana)  provodili profesori Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba. Nakon teoretskog dijela edukacije u LORA-i, praktični dio obuke (MONTAŽA SOLARNIH FOTONAPONSKIH SUSTAVA) polaznici su odradili u dvorištu Visoke tehničke škole u Bjelovaru. Svi polaznici su uspješno položili završnu provjeru nakon čega im je u petak, 04.07.2014. godine izdano Uvjerenje o usavršavanju za poslove specijalista/ice za solarne fotonaponske sustave. Ovdje možete pročitati kompletan NASTAVNI PLAN I PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA POSLOVE SPECIJALISTA / ICE ZA SOLARNE FOTONAPONSKE SUSTAVE Tehničke škole Ruđera Boškovića, Zagreb. Teme koje su se obrađivale kroz cijelo vrijeme stručnog usavršavanja su sljedeće (ukratko): – osposobljavanje za siguran rad , uz uvažavanja propisa i normi za zaštitu na radu – prepoznavanje sustava i pojedinih komponenti, određivanje pozicije za smještaj pojedinih komponenata – određivanje potrebne površine za postavljanje fotonaponskog sustava, orijentaciju i nagib modula – prepoznavanje različitih metoda postavljanja modula pogodnih za konkretan krov ili odabranu površinu – odabir potrebne dodatne opreme sustava, koja uključuje spojnu opremu, opremu za mjerenje i za zaštitu sustava – primjena tehničke dokumentacije sustava (glavni ili izvedbeni projekt) – montiranje elektrane na osnovu pripremljene tehničke dokumentacije, puštanje u pogon i nadzor rada fotonaponske elektrane spojene na energetsku mrežu – postavljanje, spajanje i puštanje u pogon autonomne elektrane, nadzor rada elektrane putem Interneta, provođenje postupka redovitog održavanja
U LORA-i održana radionica: Studija opravdanosti s uključenom analizom troškova i koristi
20.06.2014. – U lokalnoj razvojnoj agenciji Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. za poduzetnike u fazi rasta i razvoja, zaposlenike agencije i Grada Bjelovara 17. i 18.06.2014. godine održana je dvodnevna radionica pod nazivom „Studija opravdanosti s uključenom analizom troškova i koristi“, koju je provela tvrtka Superna d.o.o. iz Čakovca. Na radionici je sudjelovalo 10 polaznika iz redova zaposlenika koji sudjeluju u pripremi i prijavi projekata na nacionale i EU fondove. Edukacija je sufinancirana sredstvima MINPO-a iz poduzetničkog impulsa za 2013. godinu iz Mjere C, programa Poduzetničke potporne institucije. Prvi dan polaznici su dobili informaciju o tome što je uopće CBA, razlici između CBA i Investicijske studije, koliko vremena je potrebno za njenu izradu, tko radi na pripremi CBA, koja poglavlja sadrži CBA i na kraju objašnjenje kako se CBA ukomponira u cijelu aplikacijsku prijavu. U konačnici su naučili da je projektna prijava bez CBA nemoguća jer ona daje rezultate tj. prikazuje da li je projekt prihvatljiv za financiranje ili ne odnosno da je li projekt od “opće društvenog značaja” za područje sufinanciranja. Detaljnije su učili kako funkcionira i koji su dijelovi procesa izrade studije opravdanosti kao što su: - Analiza okruženja - Analiza potražnje - Tehničko-tehnološka analiza - Analiza ljudskih potencijala - Analiza Lokacije - Multikriterijska analiza - Izvori financiranja - Izrada budžeta Potom su naučili kako izraditi analizu troškova i koristi, odnosno kako napraviti financijsku analizu (ukupni troškovi investicije, stope sufinanciranja, projekcije rashoda/prihoda, financijska rentabilnost investicije, financijska održivost projekta, financijska održivost na državni kapital). Na kraju prvog dijela obrađena je ekonomska analiza i analiza rizika investicije (analiza eksternih troškova i koristi, analiza ekonomske profitabilnosti, analiza osjetljivosti, Monte Carlo simulacija – analiza rizika). Drugi dan su uz praktičan rad na računalima, izračunima u MS Excelu svih stavki studije opravdanosti i financijske analize, usvajali znanja kroz stvarne primjera nekomercijalnog i komercijalnog projekta. Polaznici su edukaciju ocijenili izuzetno korisnom i izrazili želju za još sličnih edukacija iz područja projektnog financiranja i kompletnog procesa izrade studije izvodljivosti sa svim financijskim zahtjevima razrađenim na konkretnim primjerima, odnosno projektnim prijedlozima. 
U LORA-i održana 3.radionica za MSP u sklopu projekta e-Poslovanje
06. 06. 2014.god. - u organizaciji LORA-e, regionalnog nositelja projekta za BBŽ, u Bjelovaru je za poduzetnike održana 3. radionica u sklopu projekta „E-POSLOVANJE: Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja“ pod nazivom IZRADA WEB STRANICE I UPRAVLJANJE SADRŽAJEM.   Na radionici je sudjelovalo 16 polaznika, poduzetnika početnika i poduzetnika u fazi rasta i razvoja s područja gradova partnera LORA-e Bjelovarsko-bilogorske županije koji su kroz individualan rad i rad u grupama učili i stjecali znanja i vještine kako izraditi web stranicu, što je sve potrebno za otvaranje internetske stranice kao i osnove upravljanja sadržajem pomoću CMS alata WordPress, a sve u svrhu poboljšanja svoje poslovne konkurentnosti. Radionicu je vodio certificirani trener e-Poslovanja Luka Sekovanić, bacc.ing.comp. koji ih je prvo proveo kroz teoretski dio, zatim kroz teme koje su obuhvaćalepotrebu izrade internetske stranice poduzetniku, što je potrebno za otvaranje internetske stranice (domena i hosting) i što sve poduzetnik mora pripremiti i znati prije nego krene u takav posao. U drugom dijelu radionice, trener ih je kroz praktične primjere učio kako izraditi Internet stranicu, i koji sadržaj ona mora imati te ih kroz vježbe učio kako je samostalno izraditi i na kraju kako upravljati njenim sadržajem. U zadnjem dijelu radionice polaznici su samostalno izradili svako svoju stranicu i vježbali osnove upravljanja sadržajem pomoću CMS alata WordPress. Objašnjena im je i optimizacija web stranice za internetske tražilice (SEO). Poduzetnici su iskazali zadovoljstvo odrađenom radionicom i interes za stjecanje dodatnih znanja i vještina kroz projekt e-Poslovanje čiji je cilj podizanje razine svijesti o upotrebi niza e-alata i korištenje tehnologije koji će poduzetnicima pomoći u povećanju vlastite učinkovitosti kako bi smanjili troškove te povećali prodaju i dobit.   Radionica je održana u edukacijskoj dvorani LORA-e, a na kraju je za sve sudionike osiguran ručak, financiran sredstvima Europske unije iz projekta ePoslovanje.   Na kraju radionice poduzetnicima su podijeljeni Priručnici za SME-Praktični vodič za poduzetnike, izdan kroz projekt e-Poslovanje.  Prezentaciju sa radionice možete preuzeti ovdje. Obzirom na izuzetnu zainteresiranost poduzetnika za edukacije iz projekta e-Poslovanje, na jesen će se održati još dvije radionice kroz projekt koje će se održati na području gardova partnera LORA-e u projektu (Daruvar, Garešnica. Grubišno Polje ili Čazma).     DODATAK – VAMA INFORMACIJA (podsjetnik na projekt)   LORA d.o.o. je prošla na natječaju projekta E-POSLOVANJE, poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, kojeg provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) i time stekla status Regionalnog voditelja projekta za BBŽ (svibanj 2013). Cilj projekta je poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzeća podizanjem razine svijesti o upotrebi elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce) kroz edukaciju poduzetnika kako uz pomoć e-poslovanja pojačati konkurentnost, odnosno smanjiti troškove, a povećati profitabilnost njihova poslovanja. Ovim projektom LORA je osigurala informatičku opremu u vrijednosti 50.000 eura koja će tijekom 2014. biti isporučena u Agenciju i gdje će se u sklopu Poduzetničkog inkubatora urediti nova edukacijska multifunkcionalna dvorana. Projekt traje do 2015. godine.   Partneri LORA-u u projektu s kojima je potpisan Sporazum o suradnji: -  Grad Bjelovar -  Grad Čazma -  Grad Daruvar -  Grad Garešnica -  Grad Grubišno Polje -  Udruga informatičara BBŽ -  Udruženje obrtnika Bjelovar -  Visoka tehnička škola u Bjelovaru   Što je do sada odrađeno prema poduzetnicima? -  održane 2 kampanje o podizanju razine svijesti poduzetnika o upotrebi e poslovanja (Bjelovar i Daruvar) -  održane 3 radionice s konkretnim temama predložene prema potrebama i inicijativi poduzetnika (o onome što im najviše treba u njihovom poslovanju pa smo to sve mi na kraju uobličili da svi imaju koristi od informacija koje im pružamo) -  objavljena knjiga za poduzetnike (VODIČ) koja opisuje niz naprednih elektroničkih alata i aplikacija koje će poduzetnicima pomoći da ih ostvare – poslan link poduzetnicima iz naše baze podataka s kojima surađujemo da si je download-aju Linkovi na stranice projekta gdje poduzetnici mogu dobiti informaciju: Adresa sa svim publikacijama: http://www.eposlovanje.com.hr/hrvatski/publikacije_7/ Adresa Priručnika za poduzetnike: http://www.eposlovanje.com.hr/download/documents/read/prirucnik-za-poduzetnike_15 -  sve ove aktivnosti za poduzetnike su bile besplatne   I NA KRAJU – VAŽNO JE NAGLASITI DA E-poslovanje ne podrazumijeva samo online marketing, već uključuje i korištenje tehnologije kako bi se svako područje poslovanja poduzetnika učinilo učinkovitijim, kako bi smanjili troškove te povećali prodaju i dobit.   Sve informacije o projektu možete pročitati na podstranici LORA-e na: http://poslovni-park.hr/e_poslovanje  
Poslovni klub Bjelovar - Poziv poduzetnicima
03.06.2014. - Lokalna razvojna agencija Poslovni park Bjelovar LORA i Grad Bjelovar pozivaju sve pravne ili poslovno sposobne fizičke osobe koje se bave gospodarstvom ili su zainteresirane za bilo kakav oblik poslovne suradnje sa gradom Bjelovarom da se učlane u Poslovni klub Bjelovar. Poslovni klub Bjelovar je zatvorena grupa bjelovarskog geoforuma, a omogućuje međusobnu komunikaciju putem pisanih poruka između registriranih članova (članstvo i registracija su besplatni). Cilj kluba je stvoriti učinkoviti sustav informiranja poduzetnika u obliku internetskog foruma koji je jednostavan, dostupan i besplatan. Aktivnosti Poslovnog kluba Bjelovar su: •  poslovno umrežavanje gospodarstvenika •  pravodobno informiranje o natječajima europskih i nacionalnih fondova •  pravodobno informiranje o poticajima i potporama za poduzetnike •  ponuda / potražnja poslova i radnih mjesta • zajednički nastup članova prema bankama, ministarstvima i interesnim udruženjima, putem Gospodarskog vijeća grada Bjelovara •  povezivanje sa strateškim partnerima •  razmjena poslovnih kontakata i informacija Za učlanjenje potrebno je poslati PRIJAVNICU na info@poslovni-park.hr ili možete popuniti ONLINE PRIJAVU. Nakon provjere podataka dobivate korisničko ime i lozinku na vašu e-mail adresu. Nakon učlanjenja, potrebno je otvoriti stranicu bjelovarskog geoforuma http://geoforum.bjelovar.hr i prijaviti se na njega sa vašim korisničkim podacima. Ovdje možete preuzeti upute za korištenje u .pdf formatu. Teme Poslovnog kluba Bjelovar:   1. Potpore i poticaji / Natječaji•  Objavljivanje svih potpora i poticaja na koje se poduzetnici mogu prijaviti •  Objavljivanje informacija o natječajima europskih i nacionalnih fondova   2. Poslovna literatura i edukacije•  Objavljivanje poveznica na poslovnu literaturu•  Rasprava i informacije o održavanju edukacija koje mogu povećati konkurentost poduzetnika   3. Posao – ponuda / potražnja•  Objavljivanje informacija o ponudi i potražnji poslova•  Objavljivanje informacija o ponudi i potražnji radnih mjesta   4. Obavijesti•  Obavijesti vezane za rad Poslovnog kluba Bjelovar i ostale relevantne obavijesti poduzetnicima   5. Prijedlozi i primjedbe•  Prijedlozi i primjedbe vezane za rad Poslovnog kluba, teme i sl.   6. Ostale rasprave / Razno•  Ostale rasprave nevezane za objavljene teme S poštovanjem, Lokalna razvojna agencija Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o.
Poziv poduzetnicima na radionicu IZRADA WEB STRANICA I UPRAVLJANJE SADRŽAJEM
30.05.2014.- u sklopu projekta “e-Poslovanje: Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja” čiji je cilj poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzeća podizanjem razine svijesti o upotrebi elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce), održati će se besplatna radionica na temu “IZRADA WEB STRANICA I UPRAVLJANJE SADRŽAJEM”. Datum održavanja: 06.06.2014. god (petak) Vrijeme održavanja: 09.00 - 13.00 sati Mjesto održavanja: Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o., Trg E.Kvaternika 6, Bjelovar, Edukacijska dvorana Teme koje će se obrađivati su slijedeće:   - Zašto internetska stranica?;   - Što je potrebno za otvaranje internetske stranice (domena i hosting);   - Samostalna izrada internetske stranice u Wordpress-u;   - Upravljanje sadržajem internetske stranicu u Wordpress-u;   - Optimizacija web stranice (SEO);   - Analiza stranice; Cilj radionice kroz projekt je stjecanje dodatnih znanja i vještina kako na relativno bezbolan i jeftin način povećati vlastitu učinkovitost i poboljšati poslovanje kroz određene e-alate koji pomažu poduzetnicima u rješavanju stvarnih problema. Polaznici će na radionici saznati što im je sve potrebno za otvaranje internetske stranice kao i osnove upravljanja sadržajem pomoću CMS alata WordPress. Predviđeno trajanje radionice je četiri sata (program u privitku). Obzirom na broj mjesta i računala u edukacijskoj dvorani, radionici može prisustvovati max. 20 sudionika. Za sve sudionike na kraju radionice osiguran je catering. Molimo potvrdu dolaska najkasnije do srijede, 04.06.2014. god putem popunjene prijavnice u privitku na e-mail jasminka@poslovni-park.hr (tel. 043/221 590 ili 098 98 30 941). Sve informacije vezane za Projekt E-POSLOVANJE možete pročitati na podstranici projekta na stranicama LORA-e.
Održana radionica BUSINESS PLAN ZA START-izrada poslovnog plana
28.05.2014. – u organizaciji lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. i Studentskog poduzetničko-tehnološkog inkubatora Visoke tehničke škole u Bjelovaru 22., 23., i 26. svibnja 2014. godine za studente je održana radionica BUSINESS PLAN ZA START - izrada poslovnog plana za početak poslovanja, sufinancirane sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program potpora Poduzetničke potporne institucije za 2013. godinu Radionici su prisustvovali studenti druge i treće godine stručnog studija Mehatronike Visoke tehničke škole u Bjelovaru koji su zainteresirani za stjecanje poduzetničkih znanja i vještina radi povećanja samozapošljivosti ukoliko se odluče za pokretanje vlastitog posla nakon završetka studija. Obzirom na interesantnost teme, radionici su se pridružili i profesori Visoke tehničke škole tako da je radionici prisustvovalo ukupno 17 polaznika. Kroz radionicu polaznici su obradili tri tematske cjeline: - Osnove poduzetništva, - Osnove poslovnog planiranja i - izrada Poslovnog plana s Planom marketinga. Polaznici su na radionici stekli znanja o tome što je uopće poduzetništvo, o dobrim i lošim stranama ulaska u samostalan posao, o pravnim oblicima poslovanja i organizaciji vlastitog poslovanja. Učili su o poslovnom planiranju – pravilima, vrstama, strukturi i sadržaju poslovnog i marketing plana. Na kraju su sve naučeno uklopili i s propisanim elementima kroz realizaciju vlastite ideje uklopili u vlastiti Poslovni plan s planom marketinga. Polaznici su radionicu ocijenili izuzetno korisnom za pokretanje vlastitog posla temeljenog na znanju i inovacijama. Naglasili su da je ono što su naučili životno i da će, ukoliko će netk od njih pokretati vlastiti posao moći primijeniti ta znanja i znati kako komercijalizirati proizvod koji su izumili.  Najzanimljivijim su ocijenili samu izradu poslovnog i marketing plana, a najkorisnijim dijelom radionice postavljanje financijske konstrukcije poduzeća, odnosno ideje koju su obrađivali u planu. Obzirom na pozitivne primjedbe, LORA će i dalje kroz poticanje, primjenu i podršku inovativnim projektima temeljenim na znanju poticati ovakvu vrstu radionica i u suradnji sa studentima, asistentima i profesorima na Visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru, on-line pokrenuti Klub mladih inovatora, kojima je cilj priprema za samostalno poslovanje i implementacija novih rješenja u poslovanju MSP-a. Kroz daljnje projekte nastaviti će se suradnja sa Studentskim inkubatorom i davati podrška mladim studentima koji planiraju ulazak u poduzetništvo.  
Održana 3. sjednica Gospodarskog vijeća Grada Bjelovara
27.05.2014. godine - održana 3. sjednica Gospodarskog vijeća Grada Bjelovara Predsjednik Gospodarskog vijeća Josip Belošević je na sjednicu, uz članove Gospodarskog vijeća, pozvao i gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušeca i njegove zamjenice Jasnu Višnjević i Lidiju Novosel, pročelnike Upravnih odjela Grada Bjelovara, članove Odbora za gospodarstvo Grada Bjelovara, članove Tima za provedbu projekta TRC Bjelovar i predstavnike Poslovnog parka Bjelovar LORA kako bi se upoznali s dosadašnjim aktivnostima te planu za sljedeće razdoblje vezano za Tehnlološki razvojni centar Bjelovar. Tom prilikom je Luka Sekovanić iz Poslovnog parka Bjelovar LORA  informaciju o pokretanju „Poslovnog kluba Bjelovar – PKB”, kao sastavnog dijela aplikacije „GeoForum Grada Bjelovara”. Informaciju o aktualnom stanju i aktivnostima u sljedećem razdoblju pri uređenju i pokretanju Tehnološko razvojnog centra Bjelovar (TRC Bj) dala je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević. Ona je rekla da je Grad Bjelovar u svrhu realizacije strategije razvoja prijavio projekt osnivanja Inkubatora za nove tehnologije – Tehnološko razvojnog centra Bjelovar (TRC Bjelovar) na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta. Radi se o mjeri C „Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja, Aktivnost C2: Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori Poduzetničkog impulsa za 2013. godinu.  Rađeno je to uz tehničku pomoć Lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. i u partnerstvu Visoke tehničke škole u Bjelovaru. Ukupna vrijednost odobrenog projekta iznosi: 1.843.805,23 kn, ( sa PDV-om iznosi 2.304.756,00 kuna ) od čega 1.382.853,92 kn sufinancira MINPO, a preostali iznos Grad Bjelovar, prijavitelj projekta. Projekt se mora realizirati u roku 12 mjeseci, a Ugovor s Ministarstvom je potpisan u studenom prošle godine. Nakon isteka procedure oko izbora izvođača radova, početak radova očekuje se ove jeseni. Najpovoljniji ponuđači su domaće bjelovarske tvrtke. Sredstva će se utrošiti namjenski i to:   -  1.826.335 milijuna kuna za uređenje prostora,   -  74.777 kn za nabavku uredske opreme,   -  243.750 kn za uređenje laboratorija unutar Tehnološkog centra,   -   48.750 kn za mentorske i konzultanstske usluge pokretanja centra. Tehnološki razvojni centar Bjelovar će osigurati poduzetnicima u Gradu Bjelovaru novouređeni i suvremeno opremljeni prostor u kojem će se educirati i razvijati:   a) budući poduzetnici kroz predinkubaciju na lokaciji A.B.Šimića (potkrovlje sadašnjeg nastavnog centra 240 m2) i   b) start-up tvrtke kroz inkubator na lokaciji Trg E. Kvaternika, (potkrovlje Poslovnog parka 150 m2). Iskustva u osnivanju, radu i razvoju Tehnološkog parka Varaždin prezentirao je mr. sc. Andrija Petrović, direktor TP Varaždin. Tehnološki park Varaždin osnovan je 2002. godine i najveći je u Hrvatskoj. Do 2007. godine oni su bili volonteri, a danas su ozbiljan poslovni Tehnološki park. Naglasio je da su njihova iskustva s tehnološkim parkom jako pozitivna. Godišnje stvaramo preko 40 novih radnih mjesta u Varaždinu, rekao je, a prihodi stanara koji su locirani samo u našim prostorima prelaze i preko 100 milijuna kuna. Na kraju se za riječ javio i gradonačelnik Antun Korušec koje je, uz ostalo, rekao da je projekt izuzetno važan jer se radi o razvoju novih tehnologija i poveznica je znanosti i gospodarstva, što je i cilj Grada Bjelovara, a prema izrađenoj Strategiji gospodarskog razvoja Grada Bjelovara.   
U LORA-i održana radionica za male i srednje poduzetnike o uspješnijem poslovanju
25. 05. 2014.god. - u organizaciji lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA, 15. i 16.05.2014.god. održana je radionica za male i srednje poduzetnike u fazi rasta i razvoja pod nazivom Internet MARKETING, PR I ANALITIKA-Kako koristiti kredit za financiranje poslovanja?“, sufinancirana sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta iz Poduzetničkog impulsa 2013-Programa poticanja poduzetništva za poduzetničke potporne institucije, Mjere C - Razvojne agencije i poduzetnički centri   Radionicu je pohađalo 12 zainteresiranih polaznika - predstavnika i djelatnika malih i srednjih poduzetnika (SAM CRO d.o.o., Firma d.o.o., Hittner d.o.o., Sirovina d.o.o., Focus j.d.o.o., OPG Matej Kovačević, GEO TOM j.d.o.o. i SPAS j.d.o.o., Agroekološka  zadruga i drugi. Izobrazba poduzetnika provedena je u suradnji s bjelovarskom tvrtkom „Papion d.o.o.“. Cilj radionice je bio upoznavanje poduzetnika s alatima internetskog marketinga, internetskog PR-a i analitike. Poduzetnici su u sklopu radionice mogli naučiti što je to internetsko oglašavanje, kako napraviti marketing kampanju, kako izabrati ključne riječi za marketniške kampanje i web stranicu, a sve u svrhu što boljeg prezentiranja tvrtke i oglašavanja putem e-alata, te što boljeg i kvalitetnijeg poslovanja, a time i konkurentnijeg poslovanja. Koristeći e-alate poduzetnici su on-line, na temelju svog već postojećeg poslovnog plana, popunjavali zahtjevnu dokumentaciju kako koristit kredit za financiranje svog poslovanja. Predavač je program je predstavio kroz e-uslugu banke i naglasio da banke danas nude širok spektar usluga koje se mogu obaviti putem Interneta te da  izvršavanje tih usluga putem Interneta nije ništa manje kvalitetno ili nesigurnije od njihova obavljanja u banci. Naglasio je da ovakve usluge korisnicima omogućuju uštedu vremena te komoditet izvršavanja različitih usluga iz vlastitog doma. Na kraju treninga proveden je evaluacijski upitnik kroz koji su polaznici iskazali zadovoljstvo provedenim treningom. Ocijenili su ga vrlo korisnim, interesantnim i interaktivnim. Iz evaluacija je vidljivo da su polaznici zadovoljni stečenim znanjima i vještinama koje smatraju nužnim za uspješno poslovanje. Polaznicima je najinteresantnija bila tema vezana za mogućnost praćenja kupaca putem interneta, informatičkih alata za marketing, Internet Marketing, HBOR, Internet oglasi.   
Javno predstavljanje Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva u RH 2014-2020.g.
23.05.2014. održano javno predstavljanje Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva u RH 2014-2020.g. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji s Lokalnom razvojnom agencijom Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Bjelovar  u petak, 23. svibnja 2014.g. s početkom u 11 sati organiziralo je javno predstavljanje Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva u RH za razdoblje 2014.-2020. godine. U ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava, uvodno se obratila pomoćnica ministra gđa Viktorija Rončević, dok je prezentaciju vodio g. Filip Miličević, voditelj Odjela za stratešku potporu Operativnom programu Razvoj ljudskih potencijala. Obzirom na veliki odaziv na predstavljanje strategije na kojoj je sudjelovalo 30-tak sudionika, nazočni su mogli dobiti informacije o ciljevima, mjerama i aktivnostima za razdoblje do 2020. godine, kojim će se poticati gospodarski sektor i jačati malo i srednje poduzetništvo prema kategoriji socijalnog odnosno društvenog poduzetništva. Nacrt Strategije možete naći na sljedećoj poveznici: Rasprava, a prezentaciju možete preuzeti ovdje. Primjedbe, prijedlozi i komentari još uvijek se mogu poslati na e-mail adresu ministarstva rasprava@mrms.hr. U završnom dijelu, predstavljen je rad Socijalne zadruge Pružimo ruke, čiju je prezetaciju održala upraviteljica zadruge gđa Đurđa Adlešič.   Društveno/socijalno poduzetništvo može značajno doprinijeti društvenoj koheziji, borbi protiv siromaštva i povećanom zapošljavanju, kroz naglasak na integraciji socijalnih/društvenih, ekonomskih i okolišnih ciljeva te socijalnim i poduzetničkim inovacijama, te je upravo interes naše županije i grada Bjelovara imati pravovremene  informacije o projektiranim natječajima kako bi bili spremni na vrijeme pripremiti i aplicirati svoje projekte. Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o.  
U LORA-i održana 2.radionica za MSP u sklopu projekta e-Poslovanje
16. 05. 2014.god. - u organizaciji LORA-e, regionalnog nositelja projekta za BBŽ, u Bjelovaru je za poduzetnike održana 2. radionica u sklopu projekta „E-POSLOVANJE: Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja“ pod nazivom Internet MARKETING, PR i ANALITIKA. Cilj radionice bio je stjecanje dodatnih znanja i vještina kako bi se povećala razina stručnosti poduzetnika u upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija, povećanje vlastite učinkovitosti te poboljšanje poslovanja kroz određene e-alate koji im mogu pomoći u rješavanju stvarnih problema.  Na radionici je sudjelovalo 18 polaznika - poduzetnika početnika koji tek počinju razvijati i planirati svoje poslovanje te poduzetnika u fazi rasta i razvoja, odnosno tvrtke koje su već jako dobro razvile svoje interne i vanjske procese poslovanja uporabom raznih e-alata kroz e-poslovanje. Polaznici su bili s područja gradova Bjelovara, Čazme, Daruvara i Grubišnog Polja, gradova partnera LORA-e u projektu.   Kako analizirati web stranicu i vidjeti podatke o posjetiteljima web stranice pomoću alata Google Analytics, Alexa i wholinks2me.com na praktičnom primjeru pokazao je Dino Dušek, certificirani trener e-Poslovanja. U nastavku je pomoću Google AdWords i Facebook Ads alata pokazao kako se oglašavati na internetu, odnosno kako kreirati, odrediti budžet i aktivirati internetsku marketinšku kampanju koja se prikazuje kod pretraživanja na google tražilici i na facebook društvenoj mreži. U predzadnjem dijelu radionice poduzetnici su mogli naučiti kako izraditi i plasirati marketinški e-mail pomoću MailChimp-a. U sklopu radionice, kao gost predavač poduzetnicima se ispred Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HABOR) obratio gsp. Boris Čagalj, voditelj Ureda za Slavoniju i Baranju koji je predstavio program kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva. Program je predstavio kroz e-uslugu banke i naglasio da banke danas nude širok spektar usluga koje se mogu obaviti putem Interneta te da izvršavanje tih usluga putem Interneta nije ništa manje kvalitetno ili nesigurnije od njihova obavljanja u banci. Naglasio je da ovakve usluge korisnicima omogućuju uštedu vremena te komoditet izvršavanja različitih usluga iz vlastitog doma. Poduzetnici su iskazali zadovoljstvo odrađenom radionicom i interes za dolazak na buduće radionice koje se provode u sklopu projekt ePoslovanje i njihove teme. Radionica je održana u edukacijskoj dvorani OPG-a Šapić u Letičanima (Izletište i vinotočje „Vinia“).     Na kraju je za sve poduzetnike, polaznike radionice osiguran ručak u restoranu „Vinia“, financiran sredstvima Europske unije iz projekta ePoslovanje. Prezentaciju sa radionice možete preuzeti ovdje.
Poziv na javno predstavljanje Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva u RH 2014-2020
19.05.2014. - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u suradnji s Lokalnom razvojnom agencijom Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Bjelovar organizira javno predstavljanje Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva u RH za razdoblje 2014.-2020. godine. Predstavljanje Strategije održati će se u HGK - Županijskoj komori Bjelovar, P. Preradovića 4/I, u petak, 23. svibnja 2014.g. s početkom u 11 sati. Sve zainteresirane udruge i zadruge mogu poslati svoju prijavu za sudjelovanjem na mail: edukacije@poslovni-park.hr ili na broj telefona 043/221-590. Poziv možete preuzeti ovdje u word formatu.
Radionica o potrebi za promjenom radne kulture u Hrvatskoj
07.05.2014. – U Ministarstvu poduzetništva i obrta održana je radionica s temom „Potreba za promjenom radne kulture u Hrvatskoj“ na kojoj je sudjelovao Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o.
RADIONICA HBOR-a „7 KORAKA DO KREDITA“
06.05.2014. - Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. u suradnji sa HBOR-ovim Područnim uredom za Slavoniju i Baranju, u petak, 16. svibnja 2014.  u terminu od 12:00 do 13:30 sati organizira radionicu na temu Korištenja kredita za financiranje poslovanja -  „7 KORAKA DO KREDITA“. Pozivamo sve zainteresirane poduzetnike da se putem prijavnice jave u LORA-u mail-om na jasminka@poslovni-park.hr. Dodatne informacije o radionici 7 KORAKA DO KREDITA možete pročitati OVDJE.
Poziv poduzetnicima na radionicu Internet MARKETING,PR i ANALITIKA - 16.05.2014.
06.05.2014.- u sklopu projekta “e-Poslovanje: Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja” čiji je cilj poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzeća podizanjem razine svijesti o upotrebi elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce), održati će se besplatna radionica na temu “Internet MARKETING, PR i ANALITIKA”. Datum održavanja: 16.05.2014. god (petak) Vrijeme održavanja: 09.00 - 12.00 sati Mjesto održavanja: Izletište i vinotočje „Vinia“ (OPG Šapić u Letičanima), Puričani 40, 43000 Bjelovar, Edukacijska dvorana Teme koje će se obrađivati su slijedeće:   - Internet oglašavanje,   - Mail marketing / newsletters,   - Društvene mreže u funkciji marketinga,   - Analiza publike i budžet oglašavanja,   - Mjerenje učinkovitosti marketing kampanja,   - Greške kod plasiranja i analize internetskih kampanja,   - Aplikacije za analizu internetskih kampanja Cilj radionice kroz projekt je stjecanje dodatnih znanja i vještina o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) kao podrške poslovnim aktivnostima koji poduzetnicima pomažu u povezivanju poslovnih procesa, povećanju učinkovitosti poslovanja te u rješavanju stvarnih problema poslovanja primjenom raznih e-alata. U sklopu radionice, održat će se i predavanje poduzetnicima ne temu kreditiranja pod nazivom “7 koraka do kredita” koju će ispred Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) održati gsp. Boris Čagalj, voditelj Ureda za Slavoniju i Baranju (više o radionici na linku). Obzirom na broj mjesta i računala u edukacijskoj dvorani, radionici može prisustvovati max. 20 sudionika. Za sve sudionike na kraju radionice osiguran je catering. Molimo potvrdu dolaska najkasnije do srijede, 14.05.2014. god putem popunjene prijavnice u privitku na mail jasminka@poslovni-park.hr (tel. 043/221 590 ili 098 98 30 941). Poziv na radionicu možete preuzeti ovdje. Sve informacije vezane za Projekt E-POSLOVANJE možete pročitati na podstranici projekta na stranicama LORA-e.

STRATEGIJA GOSPODARSKOG RAZVOJA

STRATEGIJA GOSPODARSKOG RAZVOJA GRADA BJELOVARA
"Strategija gospodarskog razvoja grada Bjelovara 2011.-2015.", ažurirani dokument, usvojen na sjednici Gradskog vijeća 6.12.2010.g. Sadrži 4 cilja...
INFO CENTAR ZA INVESTITORE
Pružanje informacija i usluga investitorima o mogućnostima ulaganja na području grada Bjelovara
Info centar za investitore
NACIONALNI PROJEKTI
 • Projekt - Poboljšanje poslovne konkurentnosti
 • PROJEKT MIKROFINANCIRANJA, projekt Erste banke
 • PUT: PODUZETNIŠTVO U TURIZMU
 • Project Entrepreneurial Academy - Specialist training program for entrepreneurship development in th
 • From idea to project
 • Projekt SME WEEK
 

MEĐUNARODNI PROJEKTI
 • BFC - CERTIFICIRANJE GRADOVA
 • SURADNJA U INTERNACIONALIZACIJI HRVATSKIH I TALIJANSKIH PODUZEĆAPROMOTIVNI MATERIJALI
e-Poslovanje - Priručnik za poduzetnike Investicije i projekti grada Bjelovara 2009-2012 Publikacija: Investicijski vodič grada Bjelovara
Publikacija: Brošura BFC SEE POSLOVNI PARK - PROMOTIVNI VIDEO PUT-poduzetništvo u turizmu