Hrvatski Engleski


Zadnje vijesti:
Osvježeno: 18. 09. 2014.

Početna


LORA osigurala 7.065.093 kn (935.210 €) iz nacionalnih i EU fondova!
17.09.2014. - Lokalna razvojna agencija POSLOVNI PARK BJELOVAR LORA d.o.o. je u razdoblju od 09. mjeseca 2013. do 09. mjeseca 2014. godine svojim savjetodavnim i konzultantskim uslugama te uslugama prijave projekata za male i srednje poduzetnike Grada Bjelovara, osigurala iznos od 7.065.093 kn (935.210 €) iz nacionalnih i EU fondova.
3. POZIV - EU PROJEKT SMEPASS II - besplatna savjetodavna pomoć za MSP
15.09.2014. - objavljen treći krug poziva za besplatno savjetovanje mikro, malih i srednjih poduzetnika EU Projekt SMEPASS II „Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem poduzetništvu, faza II“ započeo je 1. srpnja 2013. godine, danom stupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Projekt provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta u suradnji s HGK, HUP-om i HAMAG Investom. Cilj projekta je očuvanje postojećih tržišta i osvajanje novih. Poduzetnicima (mikro, malim i srednjim) će se kroz ovaj Projekt nuditi besplatne savjetodavne usluge u razvoju marketinga i novih proizvoda, upravljanju kvalitetom. 15.12.2013. godine završen je prvi, dok je 23.05.2014. završen drugi krug prijava temeljem kojih su odabrani mali i srednji poduzetnici koji će biti korisnici besplatnih savjetodavnih usluga iz područja marketinga i razvoja proizvoda te upravljanja kvalitetom. 15.09.2014. godine objavljen je treći krug poziva za iskaz interesa na koji će se moći prijaviti zainteresirani mali i srednji poduzetnici (putem internetske stranice www.smepass2.eu) te će se povodom toga od 16.09 do 02.10.2014.g održati niz besplatnih info seminara diljem Republike Hrvatske s ciljem predstavljanja aktivnosti Projekta, kao i mogućnostima koje će poduzetnici imati tijekom faza provedbe. Na seminare se možete prijaviti putem nadležnih županijskih komora, čiji raspored možete vidjeti na stranicama projekta pod izbornikom Seminari.
BESPLATNA KNJIGA ZA HRVATSKE MALE PODUZETNIKE O E-POSLOVANJU PRAKTIČNI VODIČ O E-ALATIMA
10.09.2014. - Projekt ‘Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničog poslovanja’ objavio je praktični vodič za e-poslovanje, namijenjen hrvatskim malim i srednjim poduzećima, koji se može preuzeti preko web stranice projekta: www.eposlovanje.com.hr.         Vodič nudi odgovore i savjete na cijeli niz pitanja, kao što su: ·        Koje su prednosti e-poslovanja? ·        Koje su javne i private usluge dostupne na Internetu? ·        Kako mogu uštediti kroz e-poslovanje? ·        Koji su troškovi elektroničkog poslovanja? ·        Kako mogu pronaći poslovnu informaciju na Internetu? ·        Tko pruža usluge e-poslovanja? ·        Kako mogu otvoriti web stranicu? ·        Kako mogu prodavati proizvode i usluge putem Interneta? ·        Kako mogu integrirati e-poslovanje s mojim drugim aktivnostima?   Knjiga sadrži i upitnike putem kojih tvrtke mogu procijeniti svoje potrebe za različitim e-poslovanje alatima i odabrati najprikladnije rješenja. Studije slučaja obrađuju hrvatska mala poduzeća, koja su već postigla nacionalni i međunarodni uspjeh koristeći se alatima koja im e-poslovanje nudi.   U knjizi su kontakti svih centara izvrsnosti za poslovnu podršku u svakoj hrvatskoj županiji, u kojima poduzetnici mogu dobiti savjete ili pohađati edukacije.    Projekt ‘Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničog poslovanja’ zajednički je financiran sredstvima Europske unije i Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo poduzetništva i obrta.  
Intenzivni radovi na uređenju zgrade Poslovnog parka LORA-e pri završetku
08.09.2014. – Radovi na zgradi lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA-e d.o.o. na adresi Trg Eugena Kvaternika 6, Bjelovar privode se kraju, odnosno dovršava se uređenje potkrovlja za potrebe proširenja Poduzetničkog inkubatora i priprema za početak rada Tehnološkog parka Bjelovar. Uređenje potkrovlja (150 m²) izvode zajednički bjelovarske tvrtke Rotor d.o.o. i Termoplin d.o.o., a radovi su sufinancirani od strane Ministarstva poduzetništva i obrta – iz projekta osnivanja Tehnološko-razvojnog centra Bjelovar (TRC Bjelovar) i proračuna Grada Bjelovara.
OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PILOT PROJEKT “SUVREMENI DIZAJN TRADICIJSKIH I UMJETNIČKIH PROIZVODA”
03.09.2014. - Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je 01.09.2014. godine - Otvoreni javni poziv za pilot projekt “Suvremeni dizajn tradicijskih i umjetničkih proizvoda” iz Programa poticanja poduzetništva i obrta “Poduzetnički impuls 2014.” Javni poziv je objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta www.minpo.hr (gdje možete pogledati svu dokumentaciju). Prijave se zaprimaju isključivo od 15.09.2014. do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 14.11.2014. godine.
Poziv poduzetnicima na radionicu E-ALATI ZA PROCJENU SVOJEGA POSLOVANJA I POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI
03.09.2014.- u sklopu projekta “e-Poslovanje: Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja” čiji je cilj poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzeća podizanjem razine svijesti o upotrebi elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce), održati će se besplatna radionica na temu “KAKO KORISTITI E-ALATE ZA PROCJENU SVOJEGA POSLOVANJA I POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI”. Datum održavanja: 26.09.2014. god (petak) Vrijeme održavanja: 10.00 - 11.30 sati Mjesto održavanja: Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o., Trg E.Kvaternika 6, Bjelovar, Edukacijska dvorana Teme koje će se obrađivati su slijedeće: -          Kako učiniti svoje poslovanje konkurentnim i profitabilnim? -          Što je radna kultura? -          Zašto je metodologija Investors in People učinkovita i daje rezultate? -          Kako maksimalno iskoristiti potencijal svojih zaposlenika? -          Što su e-alati i zašto ih koristiti kod procjene svojega poslovanja? -          Demonstracija e-alata: Investors in People Interactive Radionicu će održati Leszek Jakubowski, Voditelj Projektnog tima, Britanski konzultant i mr. sc. Monika Begović, Projekt menadžer i konzultant. Cilj radionice je da polaznici usvoje znanja o tome čemu služi digitalni alat Investors in People Interactive, kako kreirati najproduktivniju organizacijsku kulturu koristeći digitalni alat Investors in People Interactive,  kakva je poveznica menadžmenta i primjene odgovarajuće organizacijske kulture, kako poboljšati komunikaciju u firmi koristeći savjete Investors in People Interactive i kako poboljšati konkurentnost vašeg poslovanja. Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta + ručak (program u privitku).  NAPOMENA: Zbog dijela predavanja koji će biti održan na engleskom jeziku preporučujemo da se na radionicu prijave polaznici koji istu mogu razumjeti i pratiti. Obzirom na broj mjesta i računala u edukacijskoj dvorani, radionici može prisustvovati max. 15 sudionika. Za sve sudionike na kraju radionice osiguran je catering. Molimo potvrdu dolaska najkasnije do srijede, 24.06.2014. god putem popunjene prijavnice u privitku na e-mail jasminka@poslovni-park.hr (tel. 043/221 590 ili 098 98 30 941). Sve informacije vezane za Projekt E-POSLOVANJE možete pročitati na podstranici projekta na stranicama LORA-e.  
LORA d.o.o. osigurala tvrtki DATA LINK iz Bjelovara 4.582.787,97 kn bespovratnih sredstava
26.08.2014. - Uz tehničku pomoć lokalne razvojne agencije LORA d.o.o. tvrtka DATA LINKd.o.o. iz Bjelovara ostvarila 4.582.787,97 kn bespovratne potpore iz projekta „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“, koji je financiran u okviru Operativnog program Regionalna konkurentnost 2007-2013, iz Strukturnih fondova Europske unije. 482 stranice kompletirane projektne dokumentacije, zadovoljeni kriteriji pet faza evaluacije, 10.476.738,08 kn vrijednosti ukupnog projekta i 4.582.787,97 kn bespovratne potpore za bjelovarsku tvrtku DATA LINK d.o.o. rezultat su uspješno odrađenog konzultantskog posla lokalne razvojne agencije LORA d.o.o. u prvom natječaju strukturnih fondova za male i srednje poduzetnike. U utorak, 26. kolovoza 2014. godine u bjelovarskom hotelu Central predstavljena su tri projekta tvrtki iz Bjelovarsko bilogorske županije koja su uspješno aplicirala na prvi natječaj strukturnih fondova za male i srednje poduzetnike. Od 130 zaprimljenih prijava poduzetnika na javni poziv na dostavu projektnih prijava “Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (MINPO), 19 projekata odabrano je iz proizvodnih poduzeća i 9 iz turističke djelatnosti. Od 19 odabranih projekata poticanja proizvodnje, tri su iz Bjelovarsko bilogorske županije, a LORA d.o.o. bila je glavni konzultant tvrtki DATA LINK d.o.o. u projektu pod nazivom „Povećanje produktivnosti poduzeća uvođenjem inovativne tehnologije proizvodnje LED rasvjetnih tijela“. Ukupna vrijednost projekta je 10.476.738,07 kn, a iznos bespovratnih sredstava ostvarenih prijavom na natječaj je 4.582.787,97 kn.
U LORA-i uspješno održana radionica „Osnove informatike“
25.08.2014. – u sklopu projekta “Obrati pozornost, preuzmi odgovornost: VOLONTIRAJ” (eng. Pay attention, take responsibility: VOLUNTEER!) Kluba liječenih alkoholičara Bjelovar (KLA Bjelovar) uspješno održana radionica „Osnove informatike“ koja se provodila u periodu od 18.-22.08.2014. godine. Radionica je održana u sklopu projektne aktivnosti 3.2. Program povećanja zapošljivosti 3.2.1. Osnove informatike za sve volontere i mentore koji će sudjelovati u projektu. Cilj edukacije bio je stjecanje osnovnih znanja i vještina za samostalan rad na računalu u programima Word, Excel - tablične kalkulacije i Power Point - izrada prezentacija i Internet te pisanje i slanje elektroničke pošte. Nakon edukacije sudionici su pristupili završnom ispitu iz Osnova informatike. Kompletnu projektnu dokumentaciju za Klub liječenih alkoholičara Bjelovar je pripremila i napisala LORA kroz koji je prijavitelju osigurala 65.395,04 €  za jačanje kapaciteta za osnaživanje voluntarizma radi unapređenja gospodarske i društvene kohezije u BBŽ iz IV. Komponente IPA-a Operativnoga programa Razvoj ljudskih potencijala u okviru natječaja “Podrška programima organizacija civilnog društva aktivnih u području volonterstva za jačanje gospodarske i socijalne kohezije”.   Projekt se provodi u razdoblju od 11.03.2014. – 10.03.2015.godine. Projekt je izuzetno važan jer će se kroz njega provoditi volonterski programi te promicati vrijednosti volonterstva i njegove važnosti za društveni i gospodarski razvoj u RH pa tako i u BBŽ. Provedbom projektnih aktivnosti očekuje se povećanje broja građana koji će sudjelovati u volonterskim aktivnostima, kao i broj organizacija civilnoga društva i javnih ustanova koje provode kvalitetne volonterske programe koji pomažu volonterima da steknu vrijedne kompetencije i osnaže potencijal za aktivno uključivanje u tržište rada.  
Službeno vozilo u vlasništvu POSLOVNOG PARKA BJELOVAR LORA d.o.o. – PRODAJE SE !
24.07.2014. - Javnom natječaju izlaže se službeni automobil: Vrste: osobni automobil, Marke: SEAT, Tipa: LEON, Model: REFERENCE 1.6. Boja: crvena, Godina proizvodnje: 2006. Registriran do: (05/2015) Pređeno kilometara: 72.000 km Rok za predaju ponuda je 01. kolovoza 2014. godine do 12.00 sati. Obrazac ponude kao i potpuni tekst javnog natječaja nalazi se OVDJE. Dodatne informacije u vezi javnog natječaja mogu se dobiti u Lokalnoj razvojnoj agenciji POSLOVNI PARK BJELOVAR LORA d.o.o., Trg Eugena Kvaternika 6, Bjelovar, tel. 043/221-590 svakim radnim danom od 8-16 sati. Pregled vozila moguće je obaviti dana 30. i 31. srpnja 2014. godine od 9,00-12,00 sati na adresi Trg Eugena Kvaternika 6 u Bjelovaru (parkiralište I.Mažuranića, Bjelovar).
Intenzivni radovi na uređenju zgrade Poslovnog parka LORA-e
23.07.2014. – U tijeku su radovi na zgradi lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA-e d.o.o. na adresi Trg Eugena Kvaternika 6, Bjelovar.   Ugovoreni radovi uključuju obnovu fasade zgrade i uređenje potkrovlja za potrebe proširenja Poduzetničkog inkubatora i priprema za početak rada Tehnološkog parka Bjelovar. Uređenje potkrovlja (150 m²) izvode zajednički bjelovarske tvrtke Rotor d.o.o. i Termoplin d.o.o., a radovi su sufinancirani od strane Ministarstva poduzetništva i obrta – iz projekta osnivanja Tehnološko-razvojnog centra Bjelovar (TRC Bjelovar) i proračuna Grada Bjelovara. Obnova fasade financira se iz proračunskih sredstava Grada Bjelovara, a radove izvodi također bjelovarska tvrtka ČESMA-USLUGE d.o.o.
BFC certifikat želi steći još 5 gradova i općina u RH
04.07.2014.- u sklopu Programa BFC SEE potpisani su ugovori s gradovima Dubrovnik, Duga Resa, Jastrebarsko i Krk te općinom Kostrena o certifikaciji gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem, selektirani nakon prijave na javni poziv za sudjelovanje jedinica lokalne samouprave u Programu BFC SEE. Na javni poziv mogli su se prijaviti svi zainteresirani gradovi i općine koje posjeduju kapacitet za stvaranje kvalitetnog povoljnog okruženja, te koji dostave svu obveznu dokumentaciju. Izabrani gradovi i općine svečano će biti predstavljeni na konferenciji “Planiranje, organizacija i provedba investicijskih projekata u lokalnim samoupravama - izvanproračunsko financiranje lokalnih javnih investicija” u organizaciji CLER-a koja će se održati od 22. do 24. rujna u Šibeniku. Program BFC SEE važan je za privlačenje potencijalnih investitora u gradove i općine kojima sam certifikat jamči da je riječ o sredini u kojoj će se njihova investicija realizirati brzo, učinkovito i uspješno. Gradovi i općine u regiji koji su stekli certifikat zabilježili su značajan rast investicija, zaposlenosti, lokalnog dohotka te proračunskih prihoda. U prvom krugu natječaja-pilot projektu (siječanj 2012 - lipanj 2013) sudjelovao je i grad Bjelovar (uz još četiti grada) koji je nakon ispunjenja propisanih uvjeta zadanih kroz 12 kriterija i 80 podkriterija prvi dobio certifikat BFC kojim je proglašen sredinom s povoljnim poslovnim okruženjem. Sukladno dobivenom certifikatu, Grad Bjelovar je, uz tehničku podršku LORA-e (imenovanog Centra za investitore koji je provodio projekt) nastavio provoditi niz aktivnosti proizišlih iz BFC projekta. BFC (Business Friendly Certificate) je međunarodno priznat certifikat koji označava uspostavljenu pozitivnu poduzetničku klimu u skladu s međunarodnim standardima te je time ucrtan na karti gradova jugoistočne Europe pogodnih za ulaganje. Projekt je financirala njemačka vlada, putem Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) i Otvorenog regionalnog fonda (Open Regional Fund). Nositelj projekta je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj iz Beograda (NALED). Koordinator projekta za Hrvatsku: Ekonomski fakultet, Sveučilišta u Rijeci. Koordinator projekta za Grad Bjelovar: Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. u sklopu kojeg djeluje INFO CENTAR ZA INVESTITORE Nakon dodjele certifikata 12.06.2012. godine, Grad Bjelovar i LORA su nastavili provoditi aktivnosti i projekte u skladu sa zadanim kriterijima. Recertifikacija grada Bjelovara provesti će se nakon isteka važnosti certifikata odnosno nakon dvije godine od stjecanja istog, krajem lipnja 2015. godine kada će morati opravdati ocjenu certifikacijske komisije i zadovoljene kriterije (Grad Bjelovar je ocijenjen ukupnom ocjenom 79,9%) za stjecanje BFC certifikata.
16 polaznika steklo zvanje SPECIJALIST ZA SOLARNE FOTONAPONSKE SUSTAVE
03.07.2014. - U edukacijskoj dvorani Poslovnog parka Bjelovar LORA d.o.o. u periodu od 12.05. – 03.07. 2014. godine provodio se program osposobljavanja kojim je 16 polaznika steklo zvanje SPECIJALIST ZA SOLARNE FOTONAPONSKE SUSTAVE.  Edukaciju je provela Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba - Centar za nove tehnologije. Edukacija je provedena na inicijativu Poslovnog parka Bjelovar i Visoke tehničke škole u Bjelovaru, a organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područni ured Bjelovar. Edukaciju su kroz 180 sati obuke (7 tjedana)  provodili profesori Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba. Nakon teoretskog dijela edukacije u LORA-i, praktični dio obuke (MONTAŽA SOLARNIH FOTONAPONSKIH SUSTAVA) polaznici su odradili u dvorištu Visoke tehničke škole u Bjelovaru. Svi polaznici su uspješno položili završnu provjeru nakon čega im je u petak, 04.07.2014. godine izdano Uvjerenje o usavršavanju za poslove specijalista/ice za solarne fotonaponske sustave. Ovdje možete pročitati kompletan NASTAVNI PLAN I PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA POSLOVE SPECIJALISTA / ICE ZA SOLARNE FOTONAPONSKE SUSTAVE Tehničke škole Ruđera Boškovića, Zagreb. Teme koje su se obrađivale kroz cijelo vrijeme stručnog usavršavanja su sljedeće (ukratko): – osposobljavanje za siguran rad , uz uvažavanja propisa i normi za zaštitu na radu – prepoznavanje sustava i pojedinih komponenti, određivanje pozicije za smještaj pojedinih komponenata – određivanje potrebne površine za postavljanje fotonaponskog sustava, orijentaciju i nagib modula – prepoznavanje različitih metoda postavljanja modula pogodnih za konkretan krov ili odabranu površinu – odabir potrebne dodatne opreme sustava, koja uključuje spojnu opremu, opremu za mjerenje i za zaštitu sustava – primjena tehničke dokumentacije sustava (glavni ili izvedbeni projekt) – montiranje elektrane na osnovu pripremljene tehničke dokumentacije, puštanje u pogon i nadzor rada fotonaponske elektrane spojene na energetsku mrežu – postavljanje, spajanje i puštanje u pogon autonomne elektrane, nadzor rada elektrane putem Interneta, provođenje postupka redovitog održavanja
U LORA-i održana radionica: Studija opravdanosti s uključenom analizom troškova i koristi
20.06.2014. – U lokalnoj razvojnoj agenciji Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. za poduzetnike u fazi rasta i razvoja, zaposlenike agencije i Grada Bjelovara 17. i 18.06.2014. godine održana je dvodnevna radionica pod nazivom „Studija opravdanosti s uključenom analizom troškova i koristi“, koju je provela tvrtka Superna d.o.o. iz Čakovca. Na radionici je sudjelovalo 10 polaznika iz redova zaposlenika koji sudjeluju u pripremi i prijavi projekata na nacionale i EU fondove. Edukacija je sufinancirana sredstvima MINPO-a iz poduzetničkog impulsa za 2013. godinu iz Mjere C, programa Poduzetničke potporne institucije. Prvi dan polaznici su dobili informaciju o tome što je uopće CBA, razlici između CBA i Investicijske studije, koliko vremena je potrebno za njenu izradu, tko radi na pripremi CBA, koja poglavlja sadrži CBA i na kraju objašnjenje kako se CBA ukomponira u cijelu aplikacijsku prijavu. U konačnici su naučili da je projektna prijava bez CBA nemoguća jer ona daje rezultate tj. prikazuje da li je projekt prihvatljiv za financiranje ili ne odnosno da je li projekt od “opće društvenog značaja” za područje sufinanciranja. Detaljnije su učili kako funkcionira i koji su dijelovi procesa izrade studije opravdanosti kao što su: - Analiza okruženja - Analiza potražnje - Tehničko-tehnološka analiza - Analiza ljudskih potencijala - Analiza Lokacije - Multikriterijska analiza - Izvori financiranja - Izrada budžeta Potom su naučili kako izraditi analizu troškova i koristi, odnosno kako napraviti financijsku analizu (ukupni troškovi investicije, stope sufinanciranja, projekcije rashoda/prihoda, financijska rentabilnost investicije, financijska održivost projekta, financijska održivost na državni kapital). Na kraju prvog dijela obrađena je ekonomska analiza i analiza rizika investicije (analiza eksternih troškova i koristi, analiza ekonomske profitabilnosti, analiza osjetljivosti, Monte Carlo simulacija – analiza rizika). Drugi dan su uz praktičan rad na računalima, izračunima u MS Excelu svih stavki studije opravdanosti i financijske analize, usvajali znanja kroz stvarne primjera nekomercijalnog i komercijalnog projekta. Polaznici su edukaciju ocijenili izuzetno korisnom i izrazili želju za još sličnih edukacija iz područja projektnog financiranja i kompletnog procesa izrade studije izvodljivosti sa svim financijskim zahtjevima razrađenim na konkretnim primjerima, odnosno projektnim prijedlozima. 
U LORA-i održana 3.radionica za MSP u sklopu projekta e-Poslovanje
06. 06. 2014.god. - u organizaciji LORA-e, regionalnog nositelja projekta za BBŽ, u Bjelovaru je za poduzetnike održana 3. radionica u sklopu projekta „E-POSLOVANJE: Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja“ pod nazivom IZRADA WEB STRANICE I UPRAVLJANJE SADRŽAJEM.   Na radionici je sudjelovalo 16 polaznika, poduzetnika početnika i poduzetnika u fazi rasta i razvoja s područja gradova partnera LORA-e Bjelovarsko-bilogorske županije koji su kroz individualan rad i rad u grupama učili i stjecali znanja i vještine kako izraditi web stranicu, što je sve potrebno za otvaranje internetske stranice kao i osnove upravljanja sadržajem pomoću CMS alata WordPress, a sve u svrhu poboljšanja svoje poslovne konkurentnosti. Radionicu je vodio certificirani trener e-Poslovanja Luka Sekovanić, bacc.ing.comp. koji ih je prvo proveo kroz teoretski dio, zatim kroz teme koje su obuhvaćalepotrebu izrade internetske stranice poduzetniku, što je potrebno za otvaranje internetske stranice (domena i hosting) i što sve poduzetnik mora pripremiti i znati prije nego krene u takav posao. U drugom dijelu radionice, trener ih je kroz praktične primjere učio kako izraditi Internet stranicu, i koji sadržaj ona mora imati te ih kroz vježbe učio kako je samostalno izraditi i na kraju kako upravljati njenim sadržajem. U zadnjem dijelu radionice polaznici su samostalno izradili svako svoju stranicu i vježbali osnove upravljanja sadržajem pomoću CMS alata WordPress. Objašnjena im je i optimizacija web stranice za internetske tražilice (SEO). Poduzetnici su iskazali zadovoljstvo odrađenom radionicom i interes za stjecanje dodatnih znanja i vještina kroz projekt e-Poslovanje čiji je cilj podizanje razine svijesti o upotrebi niza e-alata i korištenje tehnologije koji će poduzetnicima pomoći u povećanju vlastite učinkovitosti kako bi smanjili troškove te povećali prodaju i dobit.   Radionica je održana u edukacijskoj dvorani LORA-e, a na kraju je za sve sudionike osiguran ručak, financiran sredstvima Europske unije iz projekta ePoslovanje.   Na kraju radionice poduzetnicima su podijeljeni Priručnici za SME-Praktični vodič za poduzetnike, izdan kroz projekt e-Poslovanje.  Prezentaciju sa radionice možete preuzeti ovdje. Obzirom na izuzetnu zainteresiranost poduzetnika za edukacije iz projekta e-Poslovanje, na jesen će se održati još dvije radionice kroz projekt koje će se održati na području gardova partnera LORA-e u projektu (Daruvar, Garešnica. Grubišno Polje ili Čazma).     DODATAK – VAMA INFORMACIJA (podsjetnik na projekt)   LORA d.o.o. je prošla na natječaju projekta E-POSLOVANJE, poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, kojeg provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) i time stekla status Regionalnog voditelja projekta za BBŽ (svibanj 2013). Cilj projekta je poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzeća podizanjem razine svijesti o upotrebi elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce) kroz edukaciju poduzetnika kako uz pomoć e-poslovanja pojačati konkurentnost, odnosno smanjiti troškove, a povećati profitabilnost njihova poslovanja. Ovim projektom LORA je osigurala informatičku opremu u vrijednosti 50.000 eura koja će tijekom 2014. biti isporučena u Agenciju i gdje će se u sklopu Poduzetničkog inkubatora urediti nova edukacijska multifunkcionalna dvorana. Projekt traje do 2015. godine.   Partneri LORA-u u projektu s kojima je potpisan Sporazum o suradnji: -  Grad Bjelovar -  Grad Čazma -  Grad Daruvar -  Grad Garešnica -  Grad Grubišno Polje -  Udruga informatičara BBŽ -  Udruženje obrtnika Bjelovar -  Visoka tehnička škola u Bjelovaru   Što je do sada odrađeno prema poduzetnicima? -  održane 2 kampanje o podizanju razine svijesti poduzetnika o upotrebi e poslovanja (Bjelovar i Daruvar) -  održane 3 radionice s konkretnim temama predložene prema potrebama i inicijativi poduzetnika (o onome što im najviše treba u njihovom poslovanju pa smo to sve mi na kraju uobličili da svi imaju koristi od informacija koje im pružamo) -  objavljena knjiga za poduzetnike (VODIČ) koja opisuje niz naprednih elektroničkih alata i aplikacija koje će poduzetnicima pomoći da ih ostvare – poslan link poduzetnicima iz naše baze podataka s kojima surađujemo da si je download-aju Linkovi na stranice projekta gdje poduzetnici mogu dobiti informaciju: Adresa sa svim publikacijama: http://www.eposlovanje.com.hr/hrvatski/publikacije_7/ Adresa Priručnika za poduzetnike: http://www.eposlovanje.com.hr/download/documents/read/prirucnik-za-poduzetnike_15 -  sve ove aktivnosti za poduzetnike su bile besplatne   I NA KRAJU – VAŽNO JE NAGLASITI DA E-poslovanje ne podrazumijeva samo online marketing, već uključuje i korištenje tehnologije kako bi se svako područje poslovanja poduzetnika učinilo učinkovitijim, kako bi smanjili troškove te povećali prodaju i dobit.   Sve informacije o projektu možete pročitati na podstranici LORA-e na: http://poslovni-park.hr/e_poslovanje  
Poslovni klub Bjelovar - Poziv poduzetnicima
03.06.2014. - Lokalna razvojna agencija Poslovni park Bjelovar LORA i Grad Bjelovar pozivaju sve pravne ili poslovno sposobne fizičke osobe koje se bave gospodarstvom ili su zainteresirane za bilo kakav oblik poslovne suradnje sa gradom Bjelovarom da se učlane u Poslovni klub Bjelovar. Poslovni klub Bjelovar je zatvorena grupa bjelovarskog geoforuma, a omogućuje međusobnu komunikaciju putem pisanih poruka između registriranih članova (članstvo i registracija su besplatni). Cilj kluba je stvoriti učinkoviti sustav informiranja poduzetnika u obliku internetskog foruma koji je jednostavan, dostupan i besplatan. Aktivnosti Poslovnog kluba Bjelovar su: •  poslovno umrežavanje gospodarstvenika •  pravodobno informiranje o natječajima europskih i nacionalnih fondova •  pravodobno informiranje o poticajima i potporama za poduzetnike •  ponuda / potražnja poslova i radnih mjesta • zajednički nastup članova prema bankama, ministarstvima i interesnim udruženjima, putem Gospodarskog vijeća grada Bjelovara •  povezivanje sa strateškim partnerima •  razmjena poslovnih kontakata i informacija Za učlanjenje potrebno je poslati PRIJAVNICU na info@poslovni-park.hr ili možete popuniti ONLINE PRIJAVU. Nakon provjere podataka dobivate korisničko ime i lozinku na vašu e-mail adresu. Nakon učlanjenja, potrebno je otvoriti stranicu bjelovarskog geoforuma http://geoforum.bjelovar.hr i prijaviti se na njega sa vašim korisničkim podacima. Ovdje možete preuzeti upute za korištenje u .pdf formatu. Teme Poslovnog kluba Bjelovar:   1. Potpore i poticaji / Natječaji•  Objavljivanje svih potpora i poticaja na koje se poduzetnici mogu prijaviti •  Objavljivanje informacija o natječajima europskih i nacionalnih fondova   2. Poslovna literatura i edukacije•  Objavljivanje poveznica na poslovnu literaturu•  Rasprava i informacije o održavanju edukacija koje mogu povećati konkurentost poduzetnika   3. Posao – ponuda / potražnja•  Objavljivanje informacija o ponudi i potražnji poslova•  Objavljivanje informacija o ponudi i potražnji radnih mjesta   4. Obavijesti•  Obavijesti vezane za rad Poslovnog kluba Bjelovar i ostale relevantne obavijesti poduzetnicima   5. Prijedlozi i primjedbe•  Prijedlozi i primjedbe vezane za rad Poslovnog kluba, teme i sl.   6. Ostale rasprave / Razno•  Ostale rasprave nevezane za objavljene teme S poštovanjem, Lokalna razvojna agencija Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o.
Poziv poduzetnicima na radionicu IZRADA WEB STRANICA I UPRAVLJANJE SADRŽAJEM
30.05.2014.- u sklopu projekta “e-Poslovanje: Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja” čiji je cilj poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzeća podizanjem razine svijesti o upotrebi elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce), održati će se besplatna radionica na temu “IZRADA WEB STRANICA I UPRAVLJANJE SADRŽAJEM”. Datum održavanja: 06.06.2014. god (petak) Vrijeme održavanja: 09.00 - 13.00 sati Mjesto održavanja: Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o., Trg E.Kvaternika 6, Bjelovar, Edukacijska dvorana Teme koje će se obrađivati su slijedeće:   - Zašto internetska stranica?;   - Što je potrebno za otvaranje internetske stranice (domena i hosting);   - Samostalna izrada internetske stranice u Wordpress-u;   - Upravljanje sadržajem internetske stranicu u Wordpress-u;   - Optimizacija web stranice (SEO);   - Analiza stranice; Cilj radionice kroz projekt je stjecanje dodatnih znanja i vještina kako na relativno bezbolan i jeftin način povećati vlastitu učinkovitost i poboljšati poslovanje kroz određene e-alate koji pomažu poduzetnicima u rješavanju stvarnih problema. Polaznici će na radionici saznati što im je sve potrebno za otvaranje internetske stranice kao i osnove upravljanja sadržajem pomoću CMS alata WordPress. Predviđeno trajanje radionice je četiri sata (program u privitku). Obzirom na broj mjesta i računala u edukacijskoj dvorani, radionici može prisustvovati max. 20 sudionika. Za sve sudionike na kraju radionice osiguran je catering. Molimo potvrdu dolaska najkasnije do srijede, 04.06.2014. god putem popunjene prijavnice u privitku na e-mail jasminka@poslovni-park.hr (tel. 043/221 590 ili 098 98 30 941). Sve informacije vezane za Projekt E-POSLOVANJE možete pročitati na podstranici projekta na stranicama LORA-e.
Održana radionica BUSINESS PLAN ZA START-izrada poslovnog plana
28.05.2014. – u organizaciji lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. i Studentskog poduzetničko-tehnološkog inkubatora Visoke tehničke škole u Bjelovaru 22., 23., i 26. svibnja 2014. godine za studente je održana radionica BUSINESS PLAN ZA START - izrada poslovnog plana za početak poslovanja, sufinancirane sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program potpora Poduzetničke potporne institucije za 2013. godinu Radionici su prisustvovali studenti druge i treće godine stručnog studija Mehatronike Visoke tehničke škole u Bjelovaru koji su zainteresirani za stjecanje poduzetničkih znanja i vještina radi povećanja samozapošljivosti ukoliko se odluče za pokretanje vlastitog posla nakon završetka studija. Obzirom na interesantnost teme, radionici su se pridružili i profesori Visoke tehničke škole tako da je radionici prisustvovalo ukupno 17 polaznika. Kroz radionicu polaznici su obradili tri tematske cjeline: - Osnove poduzetništva, - Osnove poslovnog planiranja i - izrada Poslovnog plana s Planom marketinga. Polaznici su na radionici stekli znanja o tome što je uopće poduzetništvo, o dobrim i lošim stranama ulaska u samostalan posao, o pravnim oblicima poslovanja i organizaciji vlastitog poslovanja. Učili su o poslovnom planiranju – pravilima, vrstama, strukturi i sadržaju poslovnog i marketing plana. Na kraju su sve naučeno uklopili i s propisanim elementima kroz realizaciju vlastite ideje uklopili u vlastiti Poslovni plan s planom marketinga. Polaznici su radionicu ocijenili izuzetno korisnom za pokretanje vlastitog posla temeljenog na znanju i inovacijama. Naglasili su da je ono što su naučili životno i da će, ukoliko će netk od njih pokretati vlastiti posao moći primijeniti ta znanja i znati kako komercijalizirati proizvod koji su izumili.  Najzanimljivijim su ocijenili samu izradu poslovnog i marketing plana, a najkorisnijim dijelom radionice postavljanje financijske konstrukcije poduzeća, odnosno ideje koju su obrađivali u planu. Obzirom na pozitivne primjedbe, LORA će i dalje kroz poticanje, primjenu i podršku inovativnim projektima temeljenim na znanju poticati ovakvu vrstu radionica i u suradnji sa studentima, asistentima i profesorima na Visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru, on-line pokrenuti Klub mladih inovatora, kojima je cilj priprema za samostalno poslovanje i implementacija novih rješenja u poslovanju MSP-a. Kroz daljnje projekte nastaviti će se suradnja sa Studentskim inkubatorom i davati podrška mladim studentima koji planiraju ulazak u poduzetništvo.  

STRATEGIJA GOSPODARSKOG RAZVOJA

STRATEGIJA GOSPODARSKOG RAZVOJA GRADA BJELOVARA
"Strategija gospodarskog razvoja grada Bjelovara 2011.-2015.", ažurirani dokument, usvojen na sjednici Gradskog vijeća 6.12.2010.g. Sadrži 4 cilja...
INFO CENTAR ZA INVESTITORE
Pružanje informacija i usluga investitorima o mogućnostima ulaganja na području grada Bjelovara
Info centar za investitore
NACIONALNI PROJEKTI
 • Projekt - Poboljšanje poslovne konkurentnosti
 • PROJEKT MIKROFINANCIRANJA, projekt Erste banke
 • PUT: PODUZETNIŠTVO U TURIZMU
 • Project Entrepreneurial Academy - Specialist training program for entrepreneurship development in th
 • From idea to project
 • Projekt SME WEEK
 

MEĐUNARODNI PROJEKTI
 • BFC - CERTIFICIRANJE GRADOVA
 • SURADNJA U INTERNACIONALIZACIJI HRVATSKIH I TALIJANSKIH PODUZEĆAPROMOTIVNI MATERIJALI
e-Poslovanje - Priručnik za poduzetnike Investicije i projekti grada Bjelovara 2009-2012 Publikacija: Investicijski vodič grada Bjelovara
Publikacija: Brošura BFC SEE POSLOVNI PARK - PROMOTIVNI VIDEO PUT-poduzetništvo u turizmu